Svi smo kao deca gledali filmove Noćna mora u Ulici brestova i plašili se Fredija Krugera koji je ulazio u snove dece i tinejdžera i tamo ih proganjao, mučio i ubijao.

Režiser filma i tvorac lika Fredi Kruger, Ves Krejven, na pitanje odakle mu ideja ispričao je da je u LA Tajmsu pročitao članak o dečaku koji je imao post traumatski stres koji ga je na kraju i ubio. Porodica je pobegla od smrti iz Kambodže i uspela da stigne do Amerike. Sve je bilo u redu jedno vreme, dok njihov sin nije počeo da ima uznemirujuće noćne more.
Rekao je roditeljima da ne sme da zaspi jer se plaši da će umreti u snu. Pokušavao je da danima i noćima ostane budan. Kada je konačno zaspao posle nekog vremena, roditelji su mislili da je ova kriza gotova. Iznenada su usred noći začuli vriske. Uleteli su u sobu ali je on već bio mrtav. Umro je u sred svoje noćne more.
Ova priča je postala osnova filma Noćne more u Ulici brestova. Nikad nije rekao ništa o pravom Frediju. Da li je on postojao ili ne, ostaje misterija.

Da li ste znali da postoje tvrdnje da je lik Fredi Kruger zasnovan na stvarnom serijskom ubici koji je živeo u SAD, Sinsinatiju, Ohajo u 19. veku ?
Prema policijskim dosijeima iz tog vremena, Kruger je ubio oko dvadesetoro dece u krugu od oko 4 km od mesta gde je živeo. Navodno ih je ubijao vrtlarskom kandžom koja podseća na noževe koje Fredi Kruger iz filma ima na svojoj ruci.
Živeo je sam u napuštenoj fabrici gde je u prostoriji koja je bila poznata kao kotlarnica uredio sebi prostor za život.
Fredi Kruger je na kraju uhvaćen, sudjeno mu je i utvrdjeno je da je lud. Ostatak života je proveo u psihijatrijskoj bolnici Kings park, a umro je u snu u svojoj 72. godini života.

Fredi Kruger
Fredi Kruger

Pesma iz filma kojom deca teraju Fredija

One, Two, Freddy’s Coming For You
Three, Four Better Lock Your Door
Five, Six Grab A Crucifix
Nine, Ten Never Sleep Again

Prevod:
Jedan, dva, Freddi dolazi po tebe
Tri, četiri bolje zaključaj vrata
Pet, šest zgrabi raspeće
Devet, deset više nikad ne spavaj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *